Jdi na obsah Jdi na menu

Rok 2010 Aktivní zálohy

13. 1. 2011

Armádě chybí lidé v aktivních zálohách

Ilustrační foto - Vojáci, armáda, formace, přehlídka - ilustrační foto.

vydáno: 22.01.2010, 17:27 | aktualizace: 22.01.2010 17:37

 

Czech military has less than half of needed active reserves

 

 

 

Praha - Česká armáda se potýká s nedostatkem lidí v aktivních zálohách. Podle součtu z konce loňského roku se podařilo naplnit pouze 43 procent plánovaných stavů. "Záložáci" přitom mohou být nasazeni například k pomoci během přírodních katastrof. Největším problémem je zdravotní stav zájemců o vstup do aktivních záloh, sdělila ČTK mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

 
 

O nedostatku členů aktivních záloh mluví i ředitel pražského krajského vojenského velitelství plukovník Dušan Mičica. "U nás jsme zhruba na 52 procentech plánovaného stavu záloh. To je žalostně málo. Děláme aktivity, abychom to nějak zvýšili, ale bohužel nabíráme strašně málo nových lidí," řekl ČTK Mičica. Hlavní příčinou je podle něj skutečnost, že zájemci nemají dostatečný zdravotní stav, aby mohli být přijati.

"Mezi uchazeči je množství osob předem neschopných k výkonu služby. U dalších se při vyšetření odkrývá celá řada chorob, které jednoznačně znemožňují jejich přijetí do aktivních záloh," potvrdila ČTK Růžičková.

Na členy aktivních záloh jsou kladeny stejné zdravotní požadavky jako na profesionální vojáky. To je podle některých lidí příliš. "Dle mého názoru jsou ty normy zbytečně přísné. Organismus člověka se opotřebovává a starší zájemci pak prostě neprojdou," řekl ČTK zdroj, který si nepřál být jmenován. Řešením by podle něj mohlo být odstupňování zdravotních nároků podle věku.

Podle Růžičkové je něco takového nemožné. Požadavky na členy aktivních záloh jsou dány branným zákonem. Ten za určitých okolností umožňuje povolání záloh do aktivní vojenské služby. Ať už by šlo o obranu vlasti či pomoc při živelních katastrofách.

"Z výše uvedených důvodů je zřejmé, že požadavky jsou nastaveny jen zdánlivě přísně. Snížení jejich náročnosti neplánujeme, protože by to nesplňovalo účel, pro který jsou aktivní zálohy vytvářeny," vysvětlila Růžičková.

Problémy však mají i stávající členové aktivních záloh. Zaměstnanci mají sice ze zákona povinnost pouštět je na povinná cvičení v průběhu roku, podle Růžičkové tomu tak však často není. "Kontrolami je potvrzeno, že až třetina členů záloh nenastoupí na cvičení z obavy před postihem v zaměstnání," dodala Růžičková.

Aktivní záloha vznikla jako dobrovolný doplněk profesionální armády. Její členové sice mají civilní zaměstnání, ale několikrát v roce absolvují povinná vojenská cvičení. Roty aktivních záloh jsou určeny zejména k pomáhání při živelních pohromách a ochraně objektů důležitých pro obranu státu v rizikových situacích. Mohou však být také využity pro doplňování ozbrojených sil za válečného stavu. Jednotky aktivních záloh se úspěšně účastnily například záchranných prací při katastrofických povodních v roce 2002.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář