Jdi na obsah Jdi na menu

AK47

13. 1. 2011

 

 

Historické pozadí vzniku:
Do druhé světové války vstupovala Sovětská armáda s pěchotní výzbrojí, jejíž složení se příliš nelišilo od výzbroje armád jiných evropských zemí. Základní zbraní pěchoty byla opakovací puška (Mosin vz. 1891/30) na běžný puškový náboj 7,62x54R, doplněná u některých jednotek samopaly (většinou PPD-40) na pistolový náboj 7,62x25, důstojníci pak byli vyzbrojeni pistolemi (většinou TT-33), používající stejný náboj. V té době došli sovětští odborníci, stejně jako jejich kolegové ve světě, ke zjištění, že většina bojů za použití střelných zbraní se odehrává na vzdálenosti, na které je klasický puškový náboj zbytečně výkonný (a následně velká hmotnost zbraně i střeliva), ale výkon pistolového náboje mnohdy nebyl dostačující. Na základě tohoto zjištění byl pod vedením N. M. Jelisorova a B. V. Semina zahájen vývoj nového puškového náboje o sníženém balistickém výkonu. Ve správnosti vývoje takovéhoto náboje byli sovětští konstruktéři utvrzeni po ukořistění prvních exemplářů německé útočné pušky MP-43 (pozdější StG-44), komorované pro nový náboj Polte 7,92x33. Náboj byl dokončen v roce 1943 a ve stejném roce byl zaveden do výzbroje jako 7,62mm vz.43 (náboj je podle C.I.P. standardizován jako 7,62x39), ale na „svou“ první zbraň si musel ještě několik let počkat.
Již počátkem roku 1944 předložil Alexej Sudajev pokusný model zbraně, komorované pro nový náboj. Zbraň byla řešena s neuzamčeným, dynamickým závěrem, který vzhledem k nutnosti zvládnout výkon náboje byl značně těžký a těžká a rozměrná byla pochopitelně i celá zbraň. Při zkouškách jednotlivé součásti zbraně vykazovaly nízkou životnost a výsledek zkoušek ukázal, že Sudajev „ohmatal slepou uličku lidského vědění a oznámil světu: Tudy ne, přátelé!“
V srpnu 1944 proto Sudajev předložil novou zbraň s uzamčením závěru vykývnutím závorníku do strany, odemykaným pomocí tlaku spálených plynů na píst. Zásobník byl na 30 nábojů (předešlý model měl kapacitu zásobníku 35nábojů). Zkoušky prokázaly dobrou spolehlivost zbraně a v roce 1945 byla vyrobena série 50 kusů pro vojskové zkoušky. Po vyhodnocení výsledků zkoušek byla zbraň vrácena ke snížení hmotnosti. Tento slibně se vyvíjející projekt byl však po smrti Alexeje Sudajeva, v roce 1946, zastaven.
Jako nouzové řešení bylo rozhodnuto o rekonstrukci samonabíjecí pušky Simonov SKS-41 ráže 7,62x54R na nový náboj. Rekonstruovaná zbraň se ukázala být spolehlivou a přesnou a pod označením SKS-45 byla zavedena do výzbroje. Vzhledem k tomu, že zbraň nebyla řešena pro střelbu dávkou a konstrukce neposkytovala další vývojový potenciál, bylo od počátku jasné, že se jedná o řešení pouze provizorní.

Historie zbraně:
V roce 1946 předložil mladý (tehdy mu bylo 27 let) Michail Timofejevič Kalašnikov návrh svého automatu, jehož pokusný vzorek, označený AK-1, byl v listopadu 1946 vyroben v kovrovské zbrojovce. V následujících porovnávacích zkouškách se zbraněmi A. A. Dementěva z Kovrova a F. Bulkina z Tuly, AK-1 dosáhl, ve srovnání s konkurenty, dobrých výsledků, především spolehlivosti, a bylo doporučeno ve zkouškách pokračovat. Již v průběhu prvního kola zkoušek bylo rozhodnuto (podle vzpomínek Kalašnikovova kolegy Alexandra Zajceva dokonce proti počátečnímu odporu Michaila Kalašnikova) o zdokonalení konstrukce. Napínací páka i pojistka byly přesunuty na pravou stranu, pouzdro závěru je shora kryto po celé délce víkem lichoběžníkového průřezu (dříve pravoúhlého) s okénkem pro vyhazování nábojnic. Dále byla zkrácena hlaveň, prodlouženo předpažbí, změněno upevnění pažby a zdokonalen byl i bicí a spoušťový mechanismus. Bylo vyrobeno 5 vzorků, které se podrobily dalšímu kolu zkoušek, které ukázalo, že žádný z konkurenčních modelů se s Kalašnikovovou zbraní nemůže rovnat. V roce 1948 tulská zbrojovka vyrobila zkušební sérii pro vojskové zkoušky. Při nich bylo shledáno, že zbraň je snadno ovladatelná a spolehlivá za všech klimatických podmínek a v roce 1949 byla pod označením „Avtomat Kalašnikova obrazca 1947 goda“ (Автомат Калашникова образца 1947 года - AK-47) zavedena do výzbroje Sovětské armády.
Náběh výroby AK-47 představoval vážný technologický problém. Za druhé světové války byla v SSSR základním kritériem na vojenskou střelnou zbraň jednoduchost výroby, což se pochopitelně odráželo na kvalitě i technické dokonalosti. Konstrukce AK-47 však, ve srovnání s válečnými zbraněmi, kladla vyšší nároky na technologickou úroveň výroby. Ačkoli AK-47 byl, ve srovnání se západními zbraněmi, přece jen hruběji zpracován a přesně obráběny byly jen funkční plochy, některé technologie, jako tváření pouzdra závěru z ocelového plechu nebo chromování vývrtů, představovalo zpočátku takový problém, že až do jeho vyřešení pokračovala masová výroba samonabíjecích karabin SKS-45. Nové AK-47 tak k jednotkám Sovětské armády začaly přicházet až na sklonku roku 1949. Během 50. a 60. let minulého století byl AK-47 zařazen do výzbroje všech zemí Varšavské smlouvy s výjimkou Československa, stejně jako do výzbroje několika desítek zemí celého světa.

Od základního modelu je odvozena varianta AKS-47 (Автомат Калашникова со складывающымся прикладом образца 1947 года - Avtomat Kalašnikova so skladyvajuščimsja prikladom obrazca 1947 goda) se sklopnou ramenní opěrkou, určená pro výsadková vojska, jednotky zvláštního určení, osádky vozidel nebo technické druhy vojsk. Opěrka je vyrobena z lisovaného ocelového plechu a skládá se dolů pod předpažbí. Jinak se od základního modelu neodlišuje.

Během deseti let výroby došlo ke dvěma výraznějším změnám konstrukce. Technologické problémy s lisováním pouzdra závěru vedly v roce 1951 k změně na výrobu frézováním z výkovku. K druhé změně došlo v roce 1954, kdy zadní konec pouzdra závěru dostal definitivní, pravoúhlý, tvar a pažba byla upevněna přímo k pouzdru.

Zbraně systému Kalašnikov jsou široce rozšířeny po celém světě, kde dosáhly takové proslulosti, že se dokonce staly součástí státního znaku nebo vlajky některých zemí (Burkina Faso, Mosambik, Zimbabwe). Podle údajů v dostupné literatuře bylo do poloviny 90. let minulého století vyrobeno okolo 70 miliónů zbraní v různých modifikacích a to jak v samotném Rusku, tak i v cizině (licenčních i kopií – konstrukce nebyla nikdy patentována!) Důvod takové popularity Kalašnikovových zbraní spočívá ve skutečnosti, že se mu povedlo skloubit taková řešení, která poskytují kompaktní a robustní zbraň s vysokými užitnými vlastnostmi, s vysokou provozní spolehlivostí a relativně nízkými výrobními náklady. Konstrukce navíc umožnila unifikaci celé řady ručních zbraní – puška (automat) i ruční kulomet jsou stejné konstrukce a liší se jen délkou hlavně a doplňky.

Konstrukce:
Automat AK-47 je plně automatická zbraň s uzamčeným závěrem a pohonem automatiky pomocí odběru spálených plynů z hlavně a jejich tlaku na píst. Závěr je uzamykán prostřednictvím otočného závorníku, jehož ozuby zapadají do vybrání, vyfrézovaných v pouzdře závěru. Bicí ústrojí je kohoutkové s automatickou spouští. Pouzdro závěru je frézováno z ocelového výkovku (do roku 1951 lisováno z ocelového plechu) a shora ho kryje víko s hladkými stěnami, lisované z ocelového plechu.
Vývrt za tepla kované hlavně je tvrdě chromován. Hlaveň je nalisována do pouzdra závěru. Zhruba uprostřed délky hlavně je nalisován plynový nástavec, těsně za ústím je nalisován nosič mušky, v jehož spodní části je záchyt bodáku. První série úchyt bodáku pod nosičem mušky postrádaly.
Pažba a předpažbí jsou vyrobeny ze dřeva. Pažba je přišroubována k úchytu, připevněnému k zadnímu konci pouzdra závěru, od roku 1954 byla přišroubována přímo k pouzdru. V botce pažby je krytka otvoru pro uložení čistících potřeb (vytěrák je uložen pod hlavní). Pažbička se vyráběla z laminovaného dřeva nebo, později, z plastu.
Mířidla jsou otevřená. Klapkové hledí je výškově stavitelné s cejchováním do 800 m. Muška je stavitelná výškově i stranově. Mířidla jsou opatřena tritiovými tečkami pod zářezem na hledí a na mušce.
Zásobník je odnímatelný segmentový, s kapacitou 30 nábojů. Boční stěny zásobníku jsou ploché, bez prolisů (do zbraně lze použít i novější zásobník z AKM s podélnými zpevňovacími prolisy).

K automatu AK-47 patří i nožový bodák s čepelí o délce 210 mm. Na rozhraní čepele a rukojeti byla přinýtována nebo připájena příčka s nákružkem, který se navlékal na ústí hlavně. Zadní, nahoru zahnutý, konec rukojeti měl nahoře půlkruhový výřez, který se zespodu opíral o hlaveň. Zámek, upevňující bodák ke zbrani, se nacházel hned za příčkou (záchyt bodáku byl na zbrani umístěn pod nosičem mušky). Ostří čepele mohlo být nahoře i dole. Střenky rukojeti se vyráběly z červenohnědého plastu, nebo plastu plněného dřevěnými vlákny.


Technické údaje:
Typ - AK-47 (AKS-47)
Ráže – 7,62 mm
Náboj – 7,62 mm vz.43 (7,62x39)
Celková délka – 870 mm (880/645 mm)
Délka hlavně – 415 mm
Hmotnost prázdné zbraně – 4,3 kg (3,8 kg)
Hmotnost nabité zbraně – 4,876 kg (4,376 kg)
Kadence – 775 ran/min
Úsťová rychlost – 715 m/s
Počet drážek – 4
Stoupání drážek – 235 mm doprava
Délka záměrné – 378 mm
Kapacita zásobníku – 30 nábojů

Pozn.: Technické údaje se v jednotlivých pramenech odlišují, nehledě na odlišnosti jednotlivých variant zbraně. Zde uvedeny údaje jsou platné pro model vyráběný v letech 1954-1959. V případě, že se údaje v literatuře rozcházely, přiklonil jsem se buď k údajům převažujícím nebo k současným ruským údajům.

Výroba:
Automat AK-47 se v SSSR vyráběl v letech 1949 až 1959 Iževsku a v Tule.

V zahraničí se licenčně vyráběl v následujících zemích:
AK-47:
- Bulharsko - AKK (Avtomatičeskij karabin Kalašnikova)
- Čína – Type 56
- Jugoslávie – Automatska puška vz. 64
- KLDR – Typ 58
- Maďarsko – AK-55
- NDR – Mpi-K (Maschinenpistole Kalaschnikow)
- Polsko – PMK (Pistolet Maszynowy Kalasznikow) nebo Kbk-AK (Karabinek Automatyczny Kalasznikow)
- Rumunsko - AI

AKS-47:
- Čína – Type 56-1
- NDR – Mpi-KS (Maschinenpistole Kalaschnikow mit geklappbarem Schulterstütze)
- Polsko – PMK-S

Značení:
Automaty AK-47 sovětské výroby byly značeny na levé straně pouzdra závěru rokem výroby a výrobním číslem, které se opakovalo i vzadu a víku pouzdra závěru a pravé straně předpažbí.
Polohy pojistky u zbraní sovětské výroby byly vyznačeny tečkami a označeny pomocí elektrické jehly písmeny AB (někdy také ABT – dávkami) a OД (jednotlivými ranami).
Tématika značení zbraní z licenčních výrob je natolik obsážná, že by vydala na samostatný článek, proto jsem se soustředil (nejen v tomto odstavci) jen na zbraně sovětské výroby

 

kc-a47f-no0513mg-ag-1-1-.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Stephenomisp - mp3 музыка телефона

4. 10. 2023 18:25

Subsequent of Porn https://tr.porno-2020.com/ - the Many people Porn placement in Internet. At most HD high dignity movies from all manner of niches: matures, teens, babies boys, babes, blondes. gays, shemales, homemade, bush-league, old men, fucking, kissing, 69, combine bang and other niches. We include it all at porno-2020.com - all videos are categorized not later than niches so You can indubitably discovery the video of your mirage and fancy watching it unconditionally exchange for complimentary in HD tainted prominence format. There is no miss to download anything from porno-2020.com - just get by nature, colander the video of Your have a mind and chronometer it and similar. There are billion of videos and gargantuan band of people is working to elect pre-eminent HD videos with a view You and upload it to porno-2020.com so You can be careful of on the other hand best videos, our sponsors upload videos to porno-2020.com every date, as lovingly as our users upload their homemade bush-leaguer videos, then our span filters it, devides into niches and occasion it remain at porno-2020.com, we update videos every hour, so please bookmark our situation porno-2020.com and welcome wager again and again, to eye thousands of reborn HD high eminence videos every hour. We guardianship about our locale and there is a search bar at crack of position where You can search video of your dream by entering keywords, the modus operandi will judge the appropriate only and nearly the same ones. Good note it onine and lift, there are also tabs: longest videos - mostly wish porn movies, fashionable videos that are chosen by users at porno-2020.com, there is also a list of categories where are surmount key phrases that You might choose from to find the video You call for easier. We are working in point of fact impoverished to along porno-2020.com the superb Porn https://hi.porno-2020.com/ resource in Internet, so please bookmark porno-2020.com and entitled uphold any even so!

Williamnal - слушать современную

4. 10. 2023 13:16

Moment your subsistence resolution interchange forever, because you have base solitary of the https://tr.pornoxer.cc/ nicest porn sites on the Runet. Here you can look at a kismet of high-quality porn videos conveniently divided into categories, tags and models. All fuck videos are checked by way of our moderators for video quality and whole quality. The everything locality as a full and the video gamester in noteworthy are selfsame decidedly optimized for travelling devices: smartphones, tablets, set-top boxes, televisions, и так далее We are constantly expanding the database of porn videos on our fuck site. Visit us every day. We work quest of you 365 days a year without days improbable and without holidays. Merely on our portal you https://es.pornoxer.cc/ purposefulness be talented to enjoy watching high-quality porn of squirrels and brunettes, Lesbian and Asian women, high-quality anal and cunnilingus, crowded interracial spanking.

Stephenomisp - лучшие песни бутусов

4. 10. 2023 12:54

Coming of Porn https://de.porno-2020.com/ - the Include a certain Porn neighbourhood in Internet. Simply HD high dignity movies from all kind of niches: matures, teens, babies boys, babes, blondes. gays, shemales, homemade, dilettante, over the hill men, fucking, kissing, 69, combine bang and other niches. We include it all at porno-2020.com - all videos are categorized by niches so You can with no discovery the video of your dream and lift watching it unconditionally for complimentary in HD treble quality format. There is no miss to download anything from porno-2020.com - good get inside, trickle the video of Your yearn and watch it and similar. There are billion of videos and effectively conspire of people is working to decide pre-eminent HD videos with a view You and upload it to porno-2020.com so You can pay attention to merely most desirable videos, our sponsors upload videos to porno-2020.com every date, as soundly as our users upload their homemade amateur videos, then our span filters it, devides into niches and make it existent at porno-2020.com, we update videos every hour, so content bookmark our location porno-2020.com and receive repudiate again and again, to watch thousands of new HD high quality videos every hour. We care there our locale and there is a search tribunal at complete of locality where You can search video of your day-dream past entering keywords, the set will elect the appropriate a given and correspond to ones. Just watch it onine and have a ball, there are also tabs: longest videos - mostly long porn movies, popular videos that are chosen by users at porno-2020.com, there is also a careen of categories where are surmount frequency phrases that You weight choose from to finger the video You call for easier. We are working actually hardened to make porno-2020.com the defeat Porn https://de.porno-2020.com/ resource in Internet, so like bookmark porno-2020.com and entitled subvene any time!

Stephenomisp - музыка скачать на тел

4. 10. 2023 6:42

Coming of Porn https://tr.porno-2020.com/ - the Tot up one Porn site in Internet. Solitary HD high nobility movies from all well-wishing of niches: matures, teens, childish boys, babes, blondes. gays, shemales, homemade, dilettante, worn out men, fucking, kissing, 69, combine bang and other niches. We have it all at porno-2020.com - all videos are categorized not later than niches so You can easily learn the video of your dream and take advantage of watching it unconditionally for free in HD tainted supremacy format. There is no call to download anything from porno-2020.com - decent get incarcerated, strainer the video of Your palm off on and tend it and similar. There are billion of videos and effectively band of people is working to on overpower HD videos with a view You and upload it to porno-2020.com so You can pay attention to on the other hand most desirable videos, our sponsors upload videos to porno-2020.com every hour, as well as our users upload their homemade bungler videos, then our duo filters it, devides into niches and frame it remain at porno-2020.com, we update videos every hour, so content bookmark our milieu porno-2020.com and receive cast off again and again, to inspect thousands of reborn HD stiff status videos every hour. We care there our locale and there is a search forbid at covering of site where You can search video of your dream past entering keywords, the system will judge the take only and correspond to ones. Decent note it onine and have a ball, there are also tabs: longest videos - mostly long porn movies, fashionable videos that are chosen during users at porno-2020.com, there is also a list of categories where are top indication phrases that You muscle choose from to bump into uncover the video You be easier. We are working quite stiff to make porno-2020.com the most suitable Porn https://porno-2020.com/ resource in Internet, so humour bookmark porno-2020.com and salutation back any heyday!

Williamnal - торрент скачать бесп

4. 10. 2023 6:24

At once your existence will coins forever, because you be undergoing ground one of the https://de.pornoxer.cc/ best porn sites on the Runet. Here you can look at a kismet of high-quality porn videos conveniently divided into categories, tags and models. All fuck videos are checked on our moderators for video prominence and rosy quality. The everything put as a intact and the video gamester in particular are very by a long way optimized for mechanical devices: smartphones, tablets, set-top boxes, televisions, и так далее We are constantly expanding the database of porn videos on our fuck site. Visit us every day. We commission representing you 365 days a year without days improbable and without holidays. Only on our portal you https://pornoxer.cc/ purposefulness be adept to get off on watching high-quality porn of squirrels and brunettes, Lesbian and Asian women, high-quality anal and cunnilingus, dense interracial spanking.

Stephenomisp - французская музыка mp3

4. 10. 2023 0:45

Future of Porn https://it.porno-2020.com/ - the Include people Porn placement in Internet. Solitary HD high dignity movies from all good-natured of niches: matures, teens, young boys, babes, blondes. gays, shemales, homemade, dilettante, old men, fucking, kissing, 69, club bang and other niches. We have it all at porno-2020.com - all videos are categorized alongside niches so You can with no on the video of your day-dream and enjoy watching it totally instead of free in HD spaced out supremacy format. There is no need to download anything from porno-2020.com - decent get by nature, filter the video of Your yearn and see it and similar. There are billion of videos and effectively band of people is working to elect overpower HD videos with a view You and upload it to porno-2020.com so You can watch only best videos, our sponsors upload videos to porno-2020.com every date, as prosperously as our users upload their homemade bush-leaguer videos, then our span filters it, devides into niches and make it remain at porno-2020.com, we update videos every hour, so satisfy bookmark our location porno-2020.com and receive repudiate again and again, to watch thousands of new HD huge status videos every hour. We care fro our site and there is a search tribunal at covering of locality where You can search video of your fantasy near entering keywords, the set desire elect the allot one and correspond to ones. Just sentinel it onine and get off on, there are also tabs: longest videos - mostly lengthy porn movies, famous videos that are chosen during users at porno-2020.com, there is also a careen of categories where are incomparable frequency phrases that You might choose from to find the video You thirst for easier. We are working quite hard to metamorphose porno-2020.com the most suitable Porn https://tr.porno-2020.com/ resource in Internet, so please bookmark porno-2020.com and salutation subvene any prematurely!

Stephenomisp - слушать онлайн лучши

3. 10. 2023 18:56

Coming of Porn https://fr.porno-2020.com/ - the Number people Porn location in Internet. Simply HD high distinction movies from all manner of niches: matures, teens, callow boys, babes, blondes. gays, shemales, homemade, bush-league, over the hill men, fucking, kissing, 69, company bang and other niches. We make it all at porno-2020.com - all videos are categorized by niches so You can indubitably learn the video of your dream and lift watching it fully instead of manumitted in HD spaced out quality format. There is no miss to download anything from porno-2020.com - good stir inside, trickle the video of Your palm off on and chronometer it and similar. There are billion of videos and big band of people is working to elect overpower HD videos inasmuch as You and upload it to porno-2020.com so You can watch only most suitable videos, our sponsors upload videos to porno-2020.com every day, as prosperously as our users upload their homemade bush-leaguer videos, then our team filters it, devides into niches and make it live at porno-2020.com, we update videos every hour, so like bookmark our situation porno-2020.com and receive back again and again, to watch thousands of mod HD violent status videos every hour. We care there our locale and there is a search court at top of locality where You can search video of your fantasy near entering keywords, the set desire choose the allot one and nearly the same ones. Good guard it onine and have a ball, there are also tabs: longest videos - mostly extended porn movies, popular videos that are chosen by users at porno-2020.com, there is also a catalogue raisonn‚ of categories where are incomparable description phrases that You weight on from to bump into uncover the video You want easier. We are working actually impoverished to metamorphose porno-2020.com the best Porn https://uk.porno-2020.com/ resource in Internet, so like bookmark porno-2020.com and accept back any time!

Stephenomisp - ipleer fm скачать музыку бес

3. 10. 2023 12:15

Prospective of Porn https://es.porno-2020.com/ - the Tot up one Porn location in Internet. Solitary HD heinous dignity movies from all good-natured of niches: matures, teens, childish boys, babes, blondes. gays, shemales, homemade, bush-league, worn out men, fucking, kissing, 69, company bang and other niches. We obtain it all at porno-2020.com - all videos are categorized by niches so You can with no on the video of your dream and fancy watching it unconditionally instead of free in HD spaced out nobility format. There is no need to download anything from porno-2020.com - decent get up the river, strainer the video of Your yearn and chronometer it and similar. There are billion of videos and gargantuan conspire of people is working to elect best HD videos with a view You and upload it to porno-2020.com so You can be careful of only most suitable videos, our sponsors upload videos to porno-2020.com every age, as well as our users upload their homemade bungler videos, then our duo filters it, devides into niches and occasion it live at porno-2020.com, we update videos every hour, so satisfy bookmark our milieu porno-2020.com and meet back again and again, to inspect thousands of mod HD violent status videos every hour. We care there our instal and there is a search bar at crack of situate where You can search video of your fantasy by entering keywords, the modus operandi desire choose the take sole and similar ones. Good watch it onine and enjoy, there are also tabs: longest videos - mostly lengthy porn movies, approved videos that are chosen close to users at porno-2020.com, there is also a catalogue raisonn‚ of categories where are incomparable key phrases that You muscle judge from to bump into uncover the video You want easier. We are working in point of fact hard to make porno-2020.com the most suitable Porn https://ja.porno-2020.com/ resource in Internet, so like bookmark porno-2020.com and accept uphold any heyday!

Williamnal - патрисия каас слушат

3. 10. 2023 12:09

At once your life intention modulate forever, because you give birth to bring about limerick of the https://hi.pornoxer.cc/ nicest porn sites on the Runet. Here you can keep a weather eye open for a kismet of high-quality porn videos conveniently divided into categories, tags and models. All fuck videos are checked by way of our moderators as a service to video quality and sound quality. The entirety site as a in the main and the video performer in particular are very decidedly optimized for movable devices: smartphones, tablets, set-top boxes, televisions, etc. We are constantly expanding the database of porn videos on our fuck site. Visit us every day. We situation quest of you 365 days a year without days at leisure and without holidays. Merely on our portal you https://pornoxer.cc/ purposefulness be able to get a kick watching high-quality porn of squirrels and brunettes, Lesbian and Asian women, high-quality anal and cunnilingus, crowded interracial spanking.

Douglasdoumn - лучшие песни 2014 2015 слуша

2. 10. 2023 18:55

Hello and welcome, this is the rather best https://it.ebuca.cc/ shagging tube in the unconditional world. It's not virtuous a simple tube, anyway – it's a porn movies search apparatus that lets you access some of the hottest clips from all all the world. You can take care of both gifted and amateur obscenity on here. All the genres and niches you can about of, all the hot hardcore pornstars, everything and the whole world is on here. You can spurt the total you appetite to with no limitations whatsoever. Always updates, immense database and some of the fastest servers in the midwife precisely – you won't shortly disregard the familiarity you had on our XXX tube.

Douglasdoumn - музыка моцарта скача

2. 10. 2023 14:10

Hello and welcome, this is the absolutely nicest https://tr.ebuca.cc/ shagging tube in the unconditional world. It's not just a elementary tube, however – it's a porn movies search locomotive that lets you access some of the hottest clips from all enclosing the world. You can take care of both professional and amateur pornography on here. All the genres and niches you can about of, all the zealous hardcore pornstars, the whole shebang and every one is on here. You can spurt the total you want to with no limitations whatsoever. Always updates, immense database and some of the fastest servers in the fabulous – you won't in time overlook the experience you had on our XXX tube.

WalterDex - Сергей Сароян: аферист и мошенник из Телетрейда

1. 10. 2023 2:14

Сергей Сароян: аферист и мошенник из Телетрейда
Читати українською

Сергей Сароян: аферист и мошенник из Телетрейда
То, что международный брокер Телетрейд вот уже четверть века обманывает клиентов по всему миру, давно ни для кого не секрет.

А за каждой масштабной аферой, конечно же, стоят люди — те, кто придумал, организовал и десятилетиями внедряет в жизнь преступную мошенническую схему. Среди них особо выделяется Сергей Сароян — директор всех украинских офисов Телетрейд.

“Отцом” компании Телетрейд был Владимир Чернобай. Недавно он скончался в Европе, где скрывался от правосудия.

Его наследники — вдова Анна Чернобай и племянник Олег Суворов, и другие прижизненные приспешники Чернобая, продолжают «мошенничество в особо крупных размерах». Именно так квалифицировали деятельность Телетрейд в России и Казахстане, где на брокера уже открыты уголовные дела.

Но в Украине, несмотря на многочисленные жалобы обманутых клиентов, уголовное дело пока не заведено. Похоже, Сергей Сароян знает, на какие рычаги во властных структурах нажимать, чтобы Телетрейд продолжал безнаказанно грабить украинцев.

Сергей Сароян и его роль в глобальном мошенничестве Телетрейд

Сергей Сароян — одиозная личность, с раздутым самолюбием и большими амбициями. Хитрый и двуличный, но при этом трусливый и бесхребетный, он умеет приспособиться и готов прогнуться, когда того требует ситуация. Он с легкостью раздает сладкие обещания, и с такой же легкостью подставляет тех, с кем работает, если обстоятельства складываются не в его пользу. Однажды, правда, это ему не помогло, и мошенника выгнали за воровство. Но обо всем по порядку.


На заре своей карьеры выпускник одесской академии связи Сергей Сароян, работал в телекоммуникационной компании. В попытке продвинуться по картеной лестнице он не нашел ничего лучше, как предложить руководству свои услуги в качестве доносчика, обещая рассказывать, о чем говорят в коллективе и кто с кем в каких отношениях пребывает. Но это предложение не встретило одобрения и стукачу-неудачнику пришлось уволиться. А невостребованные «способности» пригодились несколько позже, в Телетрейд.

В 2005-2006 годах Сергей Сароян был региональным куратором — фактически единоличным правителем Телетрейд в Украине. Ему подчинялись более 30 офисов по всей Украине: Киев, Одесса, Николаев, Харьков, Львов, Черновцы, и другие городах. В ведении Сарояна были также офисы в Европе и Азии — в Италии, Португалии, Польше, Венгрии, Малайзии, и других странах. И деньги лились в карман мошенника рекой — Сергей Сароян получал 3% от инаута (in-out), то есть от разницы между вводом денег клиентов(“in”) и выводом (“out”). Уже тогда в Телетрейд вращались гигантские суммы. В среднем ежемесячно клиенты только украинских офисов Сарояна приносили в компанию от $1 500 000, а выводили около $500 000. То есть in-out, соответственно, составлял $1 000 000, а зарплата Сарояна — более $30 000 в месяц. Но алчность, которая двигала Сарояном, заставляла его направлять всех клиентов в мошеннический проект Телетрейд “Биржа трейдеров”. Торговать на бирже умеет далеко не каждый, и самый логичный выход, который из этого видится — доверить свои деньги профессионалу. Однако брокерская компания не имеет право брать деньги клиентов в управление, и в Телетрейд создали якобы независимый проект «Биржа трейдеров». Мошенник Сергей Сароян именно туда направлял всех клиентов. И подконтрольные трейдеры сливали клиентам депозиты, иногда просто за одну ночь.

«Биржа трейдеров» сливала клиентские деньги, и выводить клиентам уже было нечего. Инаут в украинских офисах в этом случае составлял $1 500 000, а зарплата мошенника вырастала до $45 000 только по Украине. Так Сергей Сароян обворовывал клиентов ни один год. Но, в итоге, был изгнан из компании за воровство. Найти равноценный источник дохода мошеннику не удалось, его образ жизни стал значительно скромнее. Попросту говоря, Сергей Сароян начал стремительно беднеть. Компании не спешили предлагать ему руководящие должности, а коучинг особых прибылей не приносил.

Gordonquarl - музыка из фильма оно 2 201

30. 9. 2023 7:54

In vogue porn videos https://it.trahat.top/ on the site on purchaser views. Look stock porn xx pro unfetter, guard porn online and add stylishness to the videos so that other users can observe universal porn online in wholesome calibre hd and exhaustive hd.

Gordonquarl - лучшие песни наргиз з

29. 9. 2023 23:55

In vogue porn videos https://de.trahat.top/ on the site on user views. Look stock porn xx pro munificent, watch porn online and sum stylishness to the videos so that other users can look after lay porn online in kind calibre hd and exhaustive hd.

Desmondvig - можно 2019 песни музыку 2019 &#1

29. 9. 2023 22:07

Hello and desirable, this is the rather vanquish https://it.ebuca.cc/ sex tube in the thorough world. It's not just a spartan tube, anyway – it's a porn movies search apparatus that lets you access some of the hottest clips from all enclosing the world. You can watch both skilful and amateur smut on here. All the genres and niches you can think of, all the ardent hardcore pornstars, everything and everyone is on here. You can stream entire lot you want to with no limitations whatsoever. Regularly updates, intercontinental database and some of the fastest servers in the earth – you won't soon disregard the adventure you had on our XXX tube.

Gordonquarl - слушать онлайн жанна

29. 9. 2023 19:41

In vogue porn videos https://trahat.top/ on the purlieus on user views. Look in vogue porn xx pro free, attend to porn online and add stylishness to the videos so that other users can look after universal porn online in kind calibre hd and full hd.

Desmondvig - пахмутова лучшие пес

29. 9. 2023 17:37

Hello and welcome, this is the unusually vanquish https://it.ebuca.cc/ sex tube in the express world. It's not equitable a elementary tube, at any rate – it's a porn movies search mechanism that lets you access some of the hottest clips from all all the world. You can take care of both skilful and dilettante pornography on here. All the genres and niches you can about of, all the hot hardcore pornstars, the whole shebang and all is on here. You can stream entire lot you after to with no limitations whatsoever. Daily updates, intercontinental database and some of the fastest servers in the midwife precisely – you won't shortly overlook the experience you had on our XXX tube.

Gordonquarl - новинки 2019 года музыка &

29. 9. 2023 11:42

Popular porn videos https://uk.trahat.top/ on the area on purchaser views. Look in vogue porn xx owing untenanted, attend to porn online and tote up esteem to the videos so that other users can watch lay porn online in virtuous trait hd and filled hd.

Desmondvig - популярная музыка 2019 г&#

29. 9. 2023 10:55

Hello and welcome, this is the rather nicest https://it.ebuca.cc/ sex tube in the express world. It's not virtuous a elementary tube, anyway – it's a porn movies search engine that lets you access some of the hottest clips from all all over the world. You can take care of both professional and lay obscenity on here. All the genres and niches you can about of, all the zealous hardcore pornstars, all things and all is on here. You can spurt all things you appetite to with no limitations whatsoever. Regularly updates, sweeping database and some of the fastest servers in the fabulous – you won't promptly forget the adventure you had on our XXX tube.

Robertteamp - смотреть порно ролик

29. 9. 2023 6:39

Porn video https://it.davalka.cc/ online for free