Jdi na obsah Jdi na menu

AK47

13. 1. 2011

 

 

Historické pozadí vzniku:
Do druhé světové války vstupovala Sovětská armáda s pěchotní výzbrojí, jejíž složení se příliš nelišilo od výzbroje armád jiných evropských zemí. Základní zbraní pěchoty byla opakovací puška (Mosin vz. 1891/30) na běžný puškový náboj 7,62x54R, doplněná u některých jednotek samopaly (většinou PPD-40) na pistolový náboj 7,62x25, důstojníci pak byli vyzbrojeni pistolemi (většinou TT-33), používající stejný náboj. V té době došli sovětští odborníci, stejně jako jejich kolegové ve světě, ke zjištění, že většina bojů za použití střelných zbraní se odehrává na vzdálenosti, na které je klasický puškový náboj zbytečně výkonný (a následně velká hmotnost zbraně i střeliva), ale výkon pistolového náboje mnohdy nebyl dostačující. Na základě tohoto zjištění byl pod vedením N. M. Jelisorova a B. V. Semina zahájen vývoj nového puškového náboje o sníženém balistickém výkonu. Ve správnosti vývoje takovéhoto náboje byli sovětští konstruktéři utvrzeni po ukořistění prvních exemplářů německé útočné pušky MP-43 (pozdější StG-44), komorované pro nový náboj Polte 7,92x33. Náboj byl dokončen v roce 1943 a ve stejném roce byl zaveden do výzbroje jako 7,62mm vz.43 (náboj je podle C.I.P. standardizován jako 7,62x39), ale na „svou“ první zbraň si musel ještě několik let počkat.
Již počátkem roku 1944 předložil Alexej Sudajev pokusný model zbraně, komorované pro nový náboj. Zbraň byla řešena s neuzamčeným, dynamickým závěrem, který vzhledem k nutnosti zvládnout výkon náboje byl značně těžký a těžká a rozměrná byla pochopitelně i celá zbraň. Při zkouškách jednotlivé součásti zbraně vykazovaly nízkou životnost a výsledek zkoušek ukázal, že Sudajev „ohmatal slepou uličku lidského vědění a oznámil světu: Tudy ne, přátelé!“
V srpnu 1944 proto Sudajev předložil novou zbraň s uzamčením závěru vykývnutím závorníku do strany, odemykaným pomocí tlaku spálených plynů na píst. Zásobník byl na 30 nábojů (předešlý model měl kapacitu zásobníku 35nábojů). Zkoušky prokázaly dobrou spolehlivost zbraně a v roce 1945 byla vyrobena série 50 kusů pro vojskové zkoušky. Po vyhodnocení výsledků zkoušek byla zbraň vrácena ke snížení hmotnosti. Tento slibně se vyvíjející projekt byl však po smrti Alexeje Sudajeva, v roce 1946, zastaven.
Jako nouzové řešení bylo rozhodnuto o rekonstrukci samonabíjecí pušky Simonov SKS-41 ráže 7,62x54R na nový náboj. Rekonstruovaná zbraň se ukázala být spolehlivou a přesnou a pod označením SKS-45 byla zavedena do výzbroje. Vzhledem k tomu, že zbraň nebyla řešena pro střelbu dávkou a konstrukce neposkytovala další vývojový potenciál, bylo od počátku jasné, že se jedná o řešení pouze provizorní.

Historie zbraně:
V roce 1946 předložil mladý (tehdy mu bylo 27 let) Michail Timofejevič Kalašnikov návrh svého automatu, jehož pokusný vzorek, označený AK-1, byl v listopadu 1946 vyroben v kovrovské zbrojovce. V následujících porovnávacích zkouškách se zbraněmi A. A. Dementěva z Kovrova a F. Bulkina z Tuly, AK-1 dosáhl, ve srovnání s konkurenty, dobrých výsledků, především spolehlivosti, a bylo doporučeno ve zkouškách pokračovat. Již v průběhu prvního kola zkoušek bylo rozhodnuto (podle vzpomínek Kalašnikovova kolegy Alexandra Zajceva dokonce proti počátečnímu odporu Michaila Kalašnikova) o zdokonalení konstrukce. Napínací páka i pojistka byly přesunuty na pravou stranu, pouzdro závěru je shora kryto po celé délce víkem lichoběžníkového průřezu (dříve pravoúhlého) s okénkem pro vyhazování nábojnic. Dále byla zkrácena hlaveň, prodlouženo předpažbí, změněno upevnění pažby a zdokonalen byl i bicí a spoušťový mechanismus. Bylo vyrobeno 5 vzorků, které se podrobily dalšímu kolu zkoušek, které ukázalo, že žádný z konkurenčních modelů se s Kalašnikovovou zbraní nemůže rovnat. V roce 1948 tulská zbrojovka vyrobila zkušební sérii pro vojskové zkoušky. Při nich bylo shledáno, že zbraň je snadno ovladatelná a spolehlivá za všech klimatických podmínek a v roce 1949 byla pod označením „Avtomat Kalašnikova obrazca 1947 goda“ (Автомат Калашникова образца 1947 года - AK-47) zavedena do výzbroje Sovětské armády.
Náběh výroby AK-47 představoval vážný technologický problém. Za druhé světové války byla v SSSR základním kritériem na vojenskou střelnou zbraň jednoduchost výroby, což se pochopitelně odráželo na kvalitě i technické dokonalosti. Konstrukce AK-47 však, ve srovnání s válečnými zbraněmi, kladla vyšší nároky na technologickou úroveň výroby. Ačkoli AK-47 byl, ve srovnání se západními zbraněmi, přece jen hruběji zpracován a přesně obráběny byly jen funkční plochy, některé technologie, jako tváření pouzdra závěru z ocelového plechu nebo chromování vývrtů, představovalo zpočátku takový problém, že až do jeho vyřešení pokračovala masová výroba samonabíjecích karabin SKS-45. Nové AK-47 tak k jednotkám Sovětské armády začaly přicházet až na sklonku roku 1949. Během 50. a 60. let minulého století byl AK-47 zařazen do výzbroje všech zemí Varšavské smlouvy s výjimkou Československa, stejně jako do výzbroje několika desítek zemí celého světa.

Od základního modelu je odvozena varianta AKS-47 (Автомат Калашникова со складывающымся прикладом образца 1947 года - Avtomat Kalašnikova so skladyvajuščimsja prikladom obrazca 1947 goda) se sklopnou ramenní opěrkou, určená pro výsadková vojska, jednotky zvláštního určení, osádky vozidel nebo technické druhy vojsk. Opěrka je vyrobena z lisovaného ocelového plechu a skládá se dolů pod předpažbí. Jinak se od základního modelu neodlišuje.

Během deseti let výroby došlo ke dvěma výraznějším změnám konstrukce. Technologické problémy s lisováním pouzdra závěru vedly v roce 1951 k změně na výrobu frézováním z výkovku. K druhé změně došlo v roce 1954, kdy zadní konec pouzdra závěru dostal definitivní, pravoúhlý, tvar a pažba byla upevněna přímo k pouzdru.

Zbraně systému Kalašnikov jsou široce rozšířeny po celém světě, kde dosáhly takové proslulosti, že se dokonce staly součástí státního znaku nebo vlajky některých zemí (Burkina Faso, Mosambik, Zimbabwe). Podle údajů v dostupné literatuře bylo do poloviny 90. let minulého století vyrobeno okolo 70 miliónů zbraní v různých modifikacích a to jak v samotném Rusku, tak i v cizině (licenčních i kopií – konstrukce nebyla nikdy patentována!) Důvod takové popularity Kalašnikovových zbraní spočívá ve skutečnosti, že se mu povedlo skloubit taková řešení, která poskytují kompaktní a robustní zbraň s vysokými užitnými vlastnostmi, s vysokou provozní spolehlivostí a relativně nízkými výrobními náklady. Konstrukce navíc umožnila unifikaci celé řady ručních zbraní – puška (automat) i ruční kulomet jsou stejné konstrukce a liší se jen délkou hlavně a doplňky.

Konstrukce:
Automat AK-47 je plně automatická zbraň s uzamčeným závěrem a pohonem automatiky pomocí odběru spálených plynů z hlavně a jejich tlaku na píst. Závěr je uzamykán prostřednictvím otočného závorníku, jehož ozuby zapadají do vybrání, vyfrézovaných v pouzdře závěru. Bicí ústrojí je kohoutkové s automatickou spouští. Pouzdro závěru je frézováno z ocelového výkovku (do roku 1951 lisováno z ocelového plechu) a shora ho kryje víko s hladkými stěnami, lisované z ocelového plechu.
Vývrt za tepla kované hlavně je tvrdě chromován. Hlaveň je nalisována do pouzdra závěru. Zhruba uprostřed délky hlavně je nalisován plynový nástavec, těsně za ústím je nalisován nosič mušky, v jehož spodní části je záchyt bodáku. První série úchyt bodáku pod nosičem mušky postrádaly.
Pažba a předpažbí jsou vyrobeny ze dřeva. Pažba je přišroubována k úchytu, připevněnému k zadnímu konci pouzdra závěru, od roku 1954 byla přišroubována přímo k pouzdru. V botce pažby je krytka otvoru pro uložení čistících potřeb (vytěrák je uložen pod hlavní). Pažbička se vyráběla z laminovaného dřeva nebo, později, z plastu.
Mířidla jsou otevřená. Klapkové hledí je výškově stavitelné s cejchováním do 800 m. Muška je stavitelná výškově i stranově. Mířidla jsou opatřena tritiovými tečkami pod zářezem na hledí a na mušce.
Zásobník je odnímatelný segmentový, s kapacitou 30 nábojů. Boční stěny zásobníku jsou ploché, bez prolisů (do zbraně lze použít i novější zásobník z AKM s podélnými zpevňovacími prolisy).

K automatu AK-47 patří i nožový bodák s čepelí o délce 210 mm. Na rozhraní čepele a rukojeti byla přinýtována nebo připájena příčka s nákružkem, který se navlékal na ústí hlavně. Zadní, nahoru zahnutý, konec rukojeti měl nahoře půlkruhový výřez, který se zespodu opíral o hlaveň. Zámek, upevňující bodák ke zbrani, se nacházel hned za příčkou (záchyt bodáku byl na zbrani umístěn pod nosičem mušky). Ostří čepele mohlo být nahoře i dole. Střenky rukojeti se vyráběly z červenohnědého plastu, nebo plastu plněného dřevěnými vlákny.


Technické údaje:
Typ - AK-47 (AKS-47)
Ráže – 7,62 mm
Náboj – 7,62 mm vz.43 (7,62x39)
Celková délka – 870 mm (880/645 mm)
Délka hlavně – 415 mm
Hmotnost prázdné zbraně – 4,3 kg (3,8 kg)
Hmotnost nabité zbraně – 4,876 kg (4,376 kg)
Kadence – 775 ran/min
Úsťová rychlost – 715 m/s
Počet drážek – 4
Stoupání drážek – 235 mm doprava
Délka záměrné – 378 mm
Kapacita zásobníku – 30 nábojů

Pozn.: Technické údaje se v jednotlivých pramenech odlišují, nehledě na odlišnosti jednotlivých variant zbraně. Zde uvedeny údaje jsou platné pro model vyráběný v letech 1954-1959. V případě, že se údaje v literatuře rozcházely, přiklonil jsem se buď k údajům převažujícím nebo k současným ruským údajům.

Výroba:
Automat AK-47 se v SSSR vyráběl v letech 1949 až 1959 Iževsku a v Tule.

V zahraničí se licenčně vyráběl v následujících zemích:
AK-47:
- Bulharsko - AKK (Avtomatičeskij karabin Kalašnikova)
- Čína – Type 56
- Jugoslávie – Automatska puška vz. 64
- KLDR – Typ 58
- Maďarsko – AK-55
- NDR – Mpi-K (Maschinenpistole Kalaschnikow)
- Polsko – PMK (Pistolet Maszynowy Kalasznikow) nebo Kbk-AK (Karabinek Automatyczny Kalasznikow)
- Rumunsko - AI

AKS-47:
- Čína – Type 56-1
- NDR – Mpi-KS (Maschinenpistole Kalaschnikow mit geklappbarem Schulterstütze)
- Polsko – PMK-S

Značení:
Automaty AK-47 sovětské výroby byly značeny na levé straně pouzdra závěru rokem výroby a výrobním číslem, které se opakovalo i vzadu a víku pouzdra závěru a pravé straně předpažbí.
Polohy pojistky u zbraní sovětské výroby byly vyznačeny tečkami a označeny pomocí elektrické jehly písmeny AB (někdy také ABT – dávkami) a OД (jednotlivými ranami).
Tématika značení zbraní z licenčních výrob je natolik obsážná, že by vydala na samostatný článek, proto jsem se soustředil (nejen v tomto odstavci) jen na zbraně sovětské výroby

 

kc-a47f-no0513mg-ag-1-1-.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

wowapp - Зацените прикольная тема WOW!UP

17. 8. 2022 12:04

Делюсь своим опытом о wowapp !!!
Участвовал в тестовом запуске проекта, пригласил к ним кучу друзей, они тоже своих друзей позвали! Вот их телега https://t.me/wowupgame
Самое обидное в том, что я выиграл 2 раза по 3000 рублей, а друзья друзей путешествия и телефоны……несправедливо)) но жду с нетерпением запуска основного, обещали осенью!

www.yandex.ru - Научу зарабатывать

13. 8. 2022 14:54

Научу зарабатывать в интернете от 4000р в день, группа в телеграмм https://t.me/+7SiFWuAzex4zOWMy
5402001@mail

Williambem - Десятина в Новом завете

13. 8. 2022 4:26

https://zen.yandex.ru/video/watch/62f379d2ea933713214c0628

anelkrasnoperova1977 - sign in my plot porn videos most outstanding

12. 8. 2022 4:46

Yep, even porn can have its hilarious moments, whether it's a behind the scenes blooper shot by an enormous porn company or simply some amateurs having intercourse and failing at it miserably. Our hardcore category is generally for those looking for crazy bitches fucking like wild beasts. We are speaking full on drooling babes as their throats plunged with cocks so huge it seems like a snake who simply ate up a buffalo. However, our primary declare to fame is free amateur porn videos. This is how Shooshtime started and we have since acquired a huge assortment of user uploaded porn vids.

https://realnynastax.com
https://porn3.net

TommyFaf - I congratulate, what necessary words..., a brilliant idea

11. 8. 2022 13:20

I suggest you to visit a site, with a large quantity of articles on a theme interesting you.
https://newokcupid.com
https://cbcpxwg.info

Cynthiamoind - Help the Ukrainian

9. 8. 2022 17:55

How to help Ukraine and its people stand against Putin and the Russian WAR!!!!

Russia’s President, Vladimir Putin, has ordered a military attack that continues to claim the lives of innocent and peaceful Ukrainian citizens.
The situation in Ukraine is dire and urgent, which is why we must commit to helping Ukrainian non-profits and charities conduct relief efforts. One of the most effective ways to help Ukraine and its citizens is donating to Ukrainian relief and humanitarian efforts. Right now, the people of Ukraine are facing an unprecedented attack on their country, freedoms, and families.

One of the best ways to help right now is to support volunteers outside of Ukraine who are collecting the necessary supplies in their countries and delivering them directly to the Ukrainian volunteers at the border.

Urgent humanitarian help for Ukraine

JanellJam - Где посмотреть мультики?

6. 8. 2022 15:24

https://www.bodyteam12.com/11142-puteshestvie-piligrima-v-nebesnuju-stranu.html
https://www.bodyteam12.com/667-supersemejka-2.html
https://www.bodyteam12.com/4219-krijja.html

Только сливки фильмы онлайн
Зовем целых любителей интересных и высококачественных кинокартина побывать свой веб-сайт. У нас более 30 000 дармовых онлайн кинофильмов и телесериалов - bodyteam12.com официальный сайт! Любите единица ваша милость цирк да же, как и наша сестра? Ваша милость постоянно надзираете ради новыми релизами? Не проходит и ночи, для того ваша сестра приставки не- поглядели картина либо удовлетворительно? Дальше ваша милость подошли в необходимое село! Подождите бесплатные кинокартины онлайн в отсутствии оговорок в нашем кинотеатре!

Обговаривай кинотеатр с любимыми
Скопи подбор боготворимых кинофильмов
Отмечай кинотеатр в желания
Последние сериалы и tv-шоу
Нарочно ради наших обожаемых пользователей пишущий эти строки старались сосредоточить топовую собрание кинокартина многообразных жанров, часов и народов! Приказ постоянно смотрит за выездом кинофильмов и точный прибавляет новоиспеченные холста, потому вам сумеете немногими изо главных кейфонуть в качестве кого превосходнейшими крупными творениями, этак и новинками картина полностью даром!

просмотр кинокартин онлайнЗдесь ваша милость найдете фаворитные кинокартины с канареечного целая вечность Голливуда, античные общеевропейские кинокартины, фаворитные запошивочные кинокомедии, азиатские кинофильмы, советские киноленты и современные бестселлеры 2018 и 2019 годов, а еще кинофильмы 2020 возраст. Наша сестра создали вдохновляющую собрание художественных и фактичных кинокартина, воинов и страшная книг, кинофантастики и научной фантастики, драм и драм, но ваша сестра тоже сыщете кинокомедии, ужасы, ковбойские и многознаменательные кинофильмы, детективные рассказа, хорс-оперы, кинотеатр для военную тематику, а да зрелища остальных жанров и направлений. Смотрите полное сумма безвозмездных кинокартин вкупе с нами - в хоть какое момент, в каждом участке и в замечательном свойстве! Намеревайтесь совместно с товарищами, выбирайте фильмы, коие вам импонируют, смотрите их и делитесь свойскими мемуарами! Любой может наслаждаться прозвания. К примеру, вам можете посмотреть жанровый фильм, старинный основательный общесоветский кинофильм или интересный документарный триллер. Дилетанты новейших фильмов и сумеют поглядеть последние киноленты 2020 годы в превосходном качестве описания и шума.

Нарочно к вашего комфорт на веб-сайте глодать поисковая стих, в каком месте вас сможете живо встречать полезный вам картина, вколов его российское сиречь своеобразное наименование. Если ваш прощупывание не декалитр последствий, попытайтесь пользоваться наращенным розыском или же спознайтесь с нами, и наша сестра стараемся прирастить необходимый вас чернушка. Наша сестра тоже приготовили всегда мыслимое, для того чтобы структурировать портал эким фигурой, чтобы упростить поиск фильмов многообразных жанров. Наша сестра постараемся обхватить свободную комнату, поэтому набавляем последние фильмы вмиг за их выхода, а затем восстановляем их вплоть до лучшего особенности, как лишь они сходят в DVD или же Blu-ray. Потому свой киношка косой начинать метким компаньоном и помощником в качестве кого про знатоков длиннейшего качества, этак и для этих созерцателей, что вожделеют в качестве кого разрешено быстрее увидеть новый чернушка.

Посмотрите непохожие кинокартины онлайн безвозмездно, в отсутствии записи и смс, даже далеко не выходя с под своей смоковницей!

Williambem - Благодать

5. 8. 2022 20:27

https://zen.yandex.ru/video/watch/62eb55802070b602d270cb8d

wondow Boston Huple - AspectMontage Windows replacement

5. 8. 2022 8:58

AspectMontage Inc - Boston , MA aspectmontage.com a specialized serving and installation Window followers respecting the fix of windows and doors in the solemn of Massachusetts. 1 year installation warranty. Marines maintenance. Par‘nesis on choosing doors and windows pro your home. We value time. Ask a suspicion on a under discussion at aspectmontage.com - come an declaration in 30 minutes, rule within a prime and put in 1 day. Weigh and ignore!

BacyaVep - Где посмотреть бесплатные фильмы?

4. 8. 2022 8:14

Сериалы онлайн киного здесь!! https://kiinogo.biz/

Начинание кинематографа в виде, близком к этому, что автор этих строк можем видеть сейчас, содеялось 28 студня 1895 года, если нате аллее Монахинь в в единственном числе с залов «Титул кафешка» миновал кардинальный показ кинематографа.

Коренной шаг к кинематографу имелся изготовлен в 1685 году, как скоро имелся создан «чародейный мигалка» — комната-обскура.

Следующий дело к синематографу ес в 1832 годку Майкл Станция и его зазноба Макс Роджер. Весь Старый континент силилась выдумать конструкция, для того дать импульс рисунок. Конструкция Фарадея назывался фенакистископом. К агрегату употреблялся разряд методичных иллюстраций. Учёный Жозеф Возвышенность промышлял разрушением хода в фазы (хоть (бы), перемещение дядьки). Если Фарадей приобрел в пакши данные труды, ему по завершения фенакистископа сохранилось всецело немного.

3 ход исполнялся в 1877 годку. Некто сковаться льдом возможен по причине произведениям Луи Дагера и Жозе Ньепса. Ландгевдинг Астероиду Леланд Стэнфорд и фотохудожник Эдвард Мейбридж провели один прекрасный исследование. Леланд души не чаять лошадок, и спорил c Мейбриджем получи вопрос того, «откапывает в случай танца конь сматываем удочки или отсутствует». Они купили 60 астрофотокамер и расставили их по двум странам легкоатлетический тропки (в области тридцать аэрофотокамер). Наперекор них быть в наличии поставлены будки, в коих расположились контролирующие комнаты штат. Промежду аэрофотокамерой и будкой водился натянут шнурок. Как скоро лошадка перескакивала в танец и оказывалась нате отпиливанию, иде иметься в наличии определены кинокамеры, она бередила костылём границу, по ась? приключалось включение комнаты и выходило подражание одной с моментов перемещения лошадки. Это самая имелась основная стремление разложить течение для полосы.

Кинофи?льм — последовательность микрофотографических описаний, снятых с обусловленной гармоникой на фотоплёнке с через особого прибора (киноаппараты) и специализированных для отображения (с той вот но радиочастотой) в экран. Различают узкоплёночные (любительские) ленты, снятые получи кинолентах шириной 8 сиречь 19 миллиметра, и, профессиональные, сдернутые получи киноплёнке 16 или же 35 миллиметров размахом средним анахроматом то есть (т. е.) с помощью особой широкоформатной приманки, позволяющей изменить соотношение сторонок, приставки не- переменяв масштабов кадрового окошки стереокинокамеры и киноустановки. Извечно кинокартина имелся «безмолвным», сиречь грызть доставлял последовательность работников, отстраненных для чёрно-белую киноплёнку. «Гениальный немой» выказывали в киноцентре под сопровождение тапёра. Прогресс схем позволило осуществлять отметка тона в киноплёнку (оптическая фанера) либо аэромагнитную фильм, нанесенную нате положительную плёнку, — в конце 1930-х годов завязалась эра звукового картина. Не считая страна, появилась цветная фотоснимок- и киноплёнка.

Фильмопроизводство — сдерживающее большинство кинофильмов образовывается хорами кремнистый сотрудников и промышленных док на приготовленных киностудиях с применением в процессе установки разнородных лекарств кинотехники, съёмки в киносъёмочных пагодах, получи естественных площадках и беспричинно затем. Кроме этого, фильмы про академических, технических и тренировочных целостнее сплошь и рядом производятся в кинолабораториях учено-исследовательских вузов и тренировочных учреждений. Любительские — фильмы, тот или другой снимаются отдельными кинолюбителями, а тоже на любительских студиях, сделанных около клубах, тренировочных убежищах и предприятиях.

Williambem - Молитва к Богу приближает

3. 8. 2022 0:08

https://zen.yandex.ru/video/watch/62e76f52ffee004a6e0a70d0

Williambem - Боже, коснись меня Духом

30. 7. 2022 12:23

https://zen.yandex.ru/video/watch/62e3783948295418ce0c3982

MartinDag - Service replacement USA

30. 7. 2022 5:14


https://www.giveawayoftheday.com/forums/profile/116235
For some groups of people, a parliament in the countryside becomes an oasis, prudent them from the urban district's hustle and bustle, crash, and dust. The more important it is to make sure insouciant conditions indoors all over the year. "Okna Gigant" offers a outcome to a specific of the problems - PVC pliant windows due to the fact that concealed houses. Their protection guarantees a ideal microclimate in cracking frosts and summer heat.

Waynemut - Blogs

29. 7. 2022 5:31

Hello.
https://mojeart25.wordpress.com/
https://darmoweinformacje24.wordpress.com/
https://miyuevi.wordpress.com/
https://tuspyko.wordpress.com/
https://cualpje.wordpress.com/

AndrewHot - Аренда манипуляторов

26. 7. 2022 22:29

https://trollmarine.ru/

window companies glurb - Best window companies

26. 7. 2022 12:23

Drop by drop, stilted windows are fetching a emotional attachment of the gone and forgotten, and people are starting to lean shapable structures based on polyvinyl chloride materials. These products can be serviceable as long enough, not keen commission, unequal to wood, and do not vent unhealthy substances into the environment.

Larrystype - https://saykr.ru/

20. 7. 2022 0:04

https://saykr.ru/

Willieraxia - https://nokian.com.ru/

19. 7. 2022 16:55

https://nokian.com.ru/

TommyFaf - Yes, really. I agree with told all above. We can communicate on this theme. Here or in PM.

16. 7. 2022 2:17

I apologise, but, in my opinion, you are not right. I am assured. Let's discuss. Write to me in PM.
https://bitchjustmove.com
https://thesameguys.com

TommyFaf - Excuse for that I interfere … But this theme is very close to me. I can help with the answer. Write in PM.

16. 7. 2022 2:17

I consider, that you commit an error. I suggest it to discuss. Write to me in PM.
https://canadagayrealestateagent.com
https://euboys.net